Исторически връх в цените на сделките с имоти и наемите за последните 14

...
Исторически връх в цените на сделките с имоти и наемите за последните 14
Коментари Харесай

Исторически връх в цените на сделките с имоти и наемите

Исторически връх в цените на покупко-продажбите с имоти и наемите за последните 14 години. Това сочи изследване на пазара на една от големите агенции за парцели. Средният годишен ръст в цените е 9%. Експертите регистрират, че по време на пандемията е имало лек  спад на търсенето, само че не и на цените. Двустайните жилища в столицата се продават приблизително за 113 хиляди евро.

„ Точно месец март 2020 година внезапно стопираха огледите, всички се върнаха у дома, само че в действителност цените не паднаха. Цените си останаха съвсем на едно и също равнище “, сподели Васил Люнчев, създател на платформа за недвижими парцели.

 
Конкретно тристайните жилища в София бяха стигнали 120 хиляди евро и си останаха на 120 хиляди евро в продължение на към година докъм март 2021 година. След което стартира внезапен скок.
Васил Люнчев, създател на платформа за недвижими парцели

„ От 2021 година нашите наблюдения са, че поради инфлацията за 14 месеца цените в София се качиха с 45%. тристайните жилища скочиха от 120 на 175 хиляди евро през май 2022 година “, разяснява Люнчев.

„ От рода на 175-180 хиляди евро за тристаен, в случай че приказваме за приключено жилище, дори е добре. Тристаен апартамент, в случай че е първокласен – етаж, ревю, добре обзаведен, естественото е към 200 хиляди (евро) дори “, сподели от своя страна Камен Каменов, брокер на недвижими парцели.

 
Това, което се промени сега - по-скоро хората търсят сигурност и са се насочили към приключени жилища.
Камен Каменов, брокер на недвижими парцели

В наемите се следи повишение през последните месеци, показва Каменов.

„ Много хора се замислят дали в този момент е момента да купуват, поради високата инфлация и тръгването на лихвите последователно нагоре. Разбира се, по-разумно сега работят банките. Още един фактор за наемите са хората, които идват от Украйна “, прецизира брокерът.

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР